Praxe Hotelnictví
Učební praxe žáků oboru Hotelnictví se koná na smluvních pracovištích:
- Gastro-technická střední škola Velké Meziříčí - školní recepce/bufet U Světlé 855/366 594 23 Velké Meziříčí
- Hotel International Husova 16, Brno
- Quality Hotel Brno Exhibition Centre Křížkovského 496/20, Brno
- Resort Svatá Kateřina Svatá Kateřina 327, Počátky
Povinné pracovní pomůcky
Sada pomůcek v obalu do výroby:
- nůž na zeleninu
- nůž na krájení syrových potravin – barevně odlišený
- velký krájecí nůž
- číšnický otvírák
- 2 ks utěrky na nádobí
- 1 ks ručník malý
- 2 ks kuchyňské chňapky
- příručník
Seznam kuchařského oblečení pro dívky a chlapce:
- čepice hřib
- rondon dvouřadý
- kalhoty bílé zástěra do pasu (90x65cm)
- plášť bílý dlouhý rukáv
- bílé ponožky boty
- bílé do kuchyně
Seznam oblečení do obsluhy pro dívky:
- bílá halenka s rozhalenkou krátký rukáv
- vesta (zprostředkuje škola)
- černá sukně punčocháče tělové barvy
- černé boty
- vizitka (zprostředkuje škola)
- bílý plášť s dlouhým rukávem
Seznam oblečení do obsluhy pro chlapce:
- bílá košile, dlouhý rukáv
- vesta (zprostředkuje škola)
- černé kalhoty
- černé ponožky
- černé boty
- vizitka (zprostředkuje škola)
- motýl bílý
- plášť s dlouhým rukávem
Úkoly pro praxi
Vypracujte minimálně dvě otázky týkající se podmínek pracoviště PRA
- klasifikace, standardizace provozovny
- směrnice provozovny (řády- organizační, pracovní, provozní, ubytovací, sanitační..)
- zásobování provozovny
- likvidace a třídění odpadů; ochrana životního prostředí
- sledování a dodržování HACCP
- kontrolní činnost (i státní) - záznamy
- výrobní program provozovny; ochrana spotřebitele
- zabezpečení bezpečnosti a ochrany zdraví při práci
- hygiena na pracovišti, osobní hygiena zaměstnanců
- reklama a prezentace
Provozní praxe - recepce, bufet
Provozní praxe na recepci a ve školním bufetu je zabezpečena žáky 3. a 4. ročníku oboru Hotelnictví a 2. a 3. ročníku oboru Kuchař–číšník.
Tato praxe ve je rovnocenná praxím v provozovnách restauračního zařízení, v hotelích či jiných pracovištích společného stravování.
Žáci se na týden stávají skutečnými „provozovateli" malého občerstvení se vším, co k takové činnosti patří. Musí se zorientovat ve všech povinnostech a úkolech včetně hmotné odpovědnosti. Během praxe musí zvládnout mnoho činností, přebírají odpovědnost za rozhodování o množství vyráběného sortimentu, organizaci prodeje, organizaci zásobování, provozní evidenci, vyúčtování tržeb. Hlavním cílem těchto praxí je výchova k samostatnému myšlení a rozhodování, k ochotě přijmout odpovědnost za svoji práci.
Základní dovednosti, které provozní praxe rozvíjí:
- plánování objemu výroby baget v souvislosti s množstvím zásob, na základě zohlednění počtu žáků ve škole (např. výlet třídy, exkurze, nemocnost žáků)
- zásobování - výpočty potřeby surovin, objednávky surovin, nákup surovin
- skladování surovin
- výroba baget dle vytvořených kalkulací, dodržování principů HACCP
- dodržování hygienických předpisů - výroba, prodej, osobní hygiena, uniforma, pracovní oděv, úprava zevnějšku
- skladové hospodářství cukrovinek, nápojů - skladová evidence, provozní evidence
- nabídka sortimentu, komunikace se zákazníkem - specifický segment (spolužáci na SŠ, vyučující a další zaměstnanci a hosté školy)
- inovace sortimentu - nápady, jejich realizace
- propagace produktů - vhodná nabídka, marketingový přístup k prodeji
- zvládnutí nárazové poptávky o přestávkách - stresové situace - průprava na skutečný provoz v restauracích
- zvládnutí základní provozní evidence a administrativy
- provádění úklidu, sanitace - denní, týdenní
- sledování provozních teplot - lednice, vitríny
- denní provedení inventury zboží, hotovosti
- využití PC a programů Word, Excel, internet - objednávky, tvorba propagačních materiálů, ceníků, sestavení statistik, přehledů prodeje apod.
- manipulace s registrační pokladnou, vystavování účtenek, vyúčtování
- vyúčtování tržeb a manipulace s hotovostí
- nakládání s odpady, třídění odpadů z výroby, prodeje
- sestavení hodnotící zprávy z praxe
- týdenní vyúčtování praxe s vyučujícím zodpovědným za provoz bufetů
Žáci získávají během praxe nové dovednosti, které jsou pro provozování podniku RS skutečnou nezbytností.